Impresii masteranzi ITEMS


Andreea

ITEMS nu este un master de cercetare doar cu numele. In cei doi ani petrecuti in cadrul ITEMS am inteles ce inseamna cu adevarat a fi in cercetare, prin prezenta la conferinta IEEE din scoala de vara de la Iasi si prin colaborarea cu profesori de la un laborator din Germania. ITEMS e o platforma pretioasa de lansare a unei cariere, in tara sau peste hotare. Experienta mea in stagiul de practica de la Luebeck, a fost excelenta, atat pe plan stiintific, cat si pe plan personal. Cu bursa lunara din cadrul stagiului am reusit sa ma bucur de viata studenteasca intr-un mic si fermecator oras universitar, dar si de vizite in orasele din imprejurimi - Hamburg, Berlin, Copenhaga.

Horia

Acest master este unic in Romania din multe puncte de vedere. Materiile studiate ofera un fundament si unelte pentru lucru in multe domenii analitice, ce si-au luat avant in ultimul deceniu: data mining, statistica, finante, bioinformatica, procesare de semnale, inteligenta artificiala etc, cat si in cercetare propriu-zisa. De asemenea, cursurile sunt organizate pe module, iar fiecare modul este predat de un specialist diferit, astfel incat un student are acces la mai multe viziuni asupra domeniului de studiu, iar eventualele defecte de predare, sunt bine izolate. In final, preioada de stagiu de dizertatie la o universitate din strainatate este o experienta speciala, atat din punct de vedere al interactiunii cu cercetarea din afara, dar si ca experienta de viata.

Servet

Masterul ITEMS reprezinta cu adevarat o pista de lansare pentru tinerii care isi doresc o cariera in research, el oferind toate conditiile necesare desfasurarii unei activitati de cercetare la un nivel foarte ridicat. Cu toate ca, in Romania acest domeniu este din ce in ce mai vitregit prin alocari de fonduri din ce in ce mai mici, acest master demonstreaza ca se poate face research de calitate si in tara, bursa oferita fiind suficienta pentru un trai decent. Insa cel mai mare avantaj al acestui master este ca iti ofera sansa unui stagiu in afara tarii, sansa de a vedea cu adevarat ce inseamna research-ul la nivel international. Dupa 3 semestre in tara, am fost acceptat pentru realizarea lucrarii de disertatie in cadrul unui centru de cercetare al universitatii americane Urbana Champaign of Illinois situat in Singapore, fiindu-mi oferita si o bursa consistenta, mult peste nivelul salariilor din Romania. Acest stagiu a reprezentat o experienta extraordinara atat din punct de vedere profesional cat si ca experienta de viata. Aici mi-am creat foarte multe relatii cu diversi cercetatori din diferite colturi ale lumii, drept urmare mi s-a oferit sansa de a continua munca mea acolo cu o lucrare de doctorat.

Iulia

Pe parcursul a celor doi ani de master am invatat ca intre profesor si student poate exista si o relatie de prietenie. Profesorii din cadrul Laboratorului de Analiza si Prelucrarea Imaginilor (LAPI) sunt mereu gata sa ne raspunda la nelamuriri, sa ne dea sfaturi si la nevoie sa ne ofere ajutor. Am avut parte de acces la toate resursele LAPI: laborator, calculatoare, la orice ora din zi si din noapte pe tot parcursul saptamanii. Acest master mi-a oferit posibilitatea de a participa la numeroase scoli de vara, atat in tara cat si in strainatate: in Brasov, Iasi, Oradea, Santander (Spania). In ultimul semestru de master am avut parte de o experienta inedita cu prilejul realizarii proiectul de dizertatie, in cadrul laboratorului LISTIC din Annecy, Franta. In afara de experienta profesionala dobandita am avut parte si de experiente de neuitat, am calatorit in diverse orase: Paris, Lyon, Chamonix, Geneva, Clermont Ferrand, am facut drumetii in Alpi si am cunoscut persoane din diverse colturi ale lumii: Franta, Vietnam, Tunisia, Algeria, Egipt, China, Maroc, Germania, legand prietenii cu multi dintre ei. Pe durata stagiului am beneficiat de o bursa din partea laboratorului gazda, permitandu-mi sa acoper cheltuielile legate de cazare, masa, transport, calatorii.

Ioan Adrian

Lucrul care m-a atras la masterul ITEMS a fost programa de invatamant. Studentii trebuie sa inteleaga ca aici, la ITEMS, se fac lucruri din cele mai actuale si toti profesorii care coordoneaza masterul lucreaza impreuna cu studentii si ii indruma in viata. Mi se pare un alt tip de master fata de ce am auzit in alte parti pentru ca interactionezi nu doar cu profesori de la Electronica, ci si cu profesori de la Matematica, Fizica si Stiinte Aplicate. Toate materiile studiate (programa o puteti studia pe site) reprezinta un plus pe plan international si cu siguranta ii vor ajuta pe viitorii absolventi sa se inscrie la diverse programe de doctorat la universitati din tara si din afara precum si in gasirea unui loc de munca. Al doilea lucru care m-a atras a fost posibilitatea efectuarii unui stagiu de disertatie in afara granitelor Romaniei. Eu am avut sansa de a face parte pentru 6 luni din firma SMI, din Berlin, care are si o filiala romaneasca la firma LIAMIS. Disertatia am realizat-o in MATLAB si a fost gata inainte de terminarea celor 6 luni. La firma totul a decurs perfect, oamenii de acolo au fost foarte amabili si m-au ajutat sa ma integrez foarte repede.

Carmen

Master ITEMS mi-a oferit posibiliatea de a invata de la cei mai buni profesori in cadrul fiecarui modul din cadrul programului de invatamant al masterului. In plus, modul de lucru si ambianta m-au ajutat sa trec cu usurinta peste examene. De asemenea, experienta internationala m-a ajutat foarte mult din punct de vedere profesional si m-a ajutat sa pun in practica ceea ce am invatat de-a lungul masterului, dar de asemenea am invatat si foarte multe lucruri noi. Master ITEMS a insemnat si cunoasterea unor oameni minunati, colegii mei. Daca ar fi aleg din nou, as alege master ITEMS din nou.

Cristina

Masterul ITEMS este un program de studiu ce asigura atat o pregatire teoretica solida in cele trei domenii vizate cat si o experienta practica in cadrul stagiului de pregatire a proiectului final. Particularitatile acestui master sunt tocmai activitatile organizate in afara cursurilor, cum ar fi: scoala de primavara, scoala de vara ITEMS sau participarea la conferinte internationale. Posibilitatea efectuarii unui stagiu de 6 luni intr-un laborator din strainatate este o oportunitate unica de dobandire a unei experiente internationale. Personal, ITEMS m-a initiat in domeniul cercetarii stiintifice si m-a ajutat sa ma dezvolt din diferite puncte de vedere. Cu siguranta aceasta etapa din formarea mea academica imi va fi foarte utila in cariera pe care o voi urma.

Camelia

Masterul ITEMS este cu adevarat un master de cercetare. Daca atunci cand am inceput masterul nu stiam prea multe lucruri despre structura unui articol, in anul 2 mi-au fost acceptate un articol si un poster la manifestari stiintifice internationale. Desi la prima vedere pot parea multe materii, acum, dupa cei doi ani, pot afirma ca toate cursurile din programa sunt necesare si interesante, indiferent de directia de interes (imagistica, bioinformatica sau sisteme complexe). Nu e lipsit de importanta faptul ca domnii profesori si doamnele profesoare au prezentat foarte clar materia si ca toata lumea, profesori si organizatori, a fost foarte intelegatoare cu noi. Nu in ultimul rand, mi-a placut ca am avut de facut prezentari sau proiecte in echipa, lucruri care studentilor romani nu prea le sunt cerute dar care in viata profesionala sunt necesare.

Razvan

Stiam de programul ITEMS dinainte de a termina ultimul an de facultate si de atunci a fost prima mea optiune. Profesorii care ne-au predat au fost din cadrul universitatilor cele mai bune din tara (Bucuresti, Brasov, Oradea), dar si din strainatate (Franta, Germania), iar majoritatea ne-au oferit posibilitatea de a efectua un stagiu de practica in afara tarii. Trebuie spus ca intre cei doi ani, exista si o scoala de vara, unde aveti oportunitatea de ajunge si in laboratoarele universitatilor din Brasov, Oradea si pe langa lucrurile pe care le dobanditi acolo, aveti sansa de a vedea si doua orase frumoase. Nu in ultimul rand am ales ITEMS pentru ca stiam ca imi ofera sansa de a studia afara, iar in anul 2 am avut posibilitatea toti studentii sa plecam in UK, Franta, Germania, Italia, Singapore, Dubai. Am ales Singapore pentru ca stiam ca in momentul de fata este unul din locurile care ofera conditii de top tutror celor care studiaza, cerceteaza si muncesc aici. Oamenii din firma unde ne-am efectuat stagiul au ramas multumiti atat de munca noastra (cat si a celor din promotia anterioara) astfel ca daca va doriti, aveti sanse reale de a fi acceptati si de aici inainte prin intermediul masterului ITEMS.

Ana-Maria

Consider ca prin urmarea cursurilor am dobandit multe cunostinte care pot fi utile nu numai pentru specializarile masterului: Imagistica, Bioinformatica si Sisteme Complexe, dar si in alte domenii, multe din cursurile predate avand caracter general. Masterul ITEMS este mai mult decat un simplu master din mai multe puncte de vedere, dintre care voi enunta doar cateva: - materiile predate sunt de actualitate, sunt imbinate intr-un mod prin care studentul reuseste sa aiba o privire de ansamblu asupra multor domenii, - majoritatea profesorilor, atat cei din Romania, cat si cei din afara tarii sunt foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional si pedagogic, - exista posibilitatea de a efectua stagiul de disertatie intr-un laborator important din tara sau din afara tarii, lucru important nu numai prin prisma faptului ca sunt puse in aplicare toate cunostintele dobandite, se contureaza "know-how"-ul pentru cercetare stiintifica, dar si pentru faptul ca se lucreaza intr-un mediu multi-cultural, in cadrul unui colectiv specializat. - atat managerul de proiect, cat si ceilalti profesori care se ocupa de acest master, in afara faptului ca sunt profesori foarte apreciati atat in comunitatea stiintifica, cat si de studenti, sunt si persoane foarte deschise si orientate spre student, ceea ce, dupa parerea mea este diferit fata de alte mastere in care exista doar cerinte si deadline-uri.